Opakowania na produkty sypkie mogą przybierać różną formę. Jedne wytwarzane są z trwałych, syntetycznych materiałów - np. folii polietylenowej - które są w stanie utrzymać nawet kilkutonowe ładunki, a inne – z lekkich materiałów, ekologicznych, nieobciążających środowiska.
Worki papierowe będące substytutem reklamówek w sklepach są jednak innymi produktami niż te przeznaczone dla przemysłu wytwórczego. Rosnąca popularność toreb wykonanych z papieru jest uzasadniona przede wszystkim ceną, praktycznością oraz ekologią.
Czy warto zrezygnować z syntetycznych worków na rzecz tych wykonanych z papieru? I w jakich dziedzinach znajdują one zastosowanie?
W przemyśle spożywczym świetnie sprawdzają się przede wszystkim worki szyte - zarówno otwarte, jak i wentylowe. Mogą być stosowane do przechowywania mąki, kaszy, cukru, skrobi, ryży czy mrożonek. Powinny one być wykonane z papieru o podwyższonej trwałości, opatrzonego specjalnymi powłokami zabezpieczającymi przed wpływem wilgoci i uszkodzeniami mechanicznymi.
Tego rodzaju opakowania sprzyjają przechowywaniu produktów spożywczych przez długi okres oraz zapobiegają utracie ich wartości, a w dodatku są wygodne, ekonomiczne oraz ekologiczne. Papierowe opakowania Mad Box mogą być też dostosowane pod względem wizualnym - na specjalne życzenie klienta naniesiemy nadruk FLEXO, który dostępny jest w 6 kolorach.
Papierowe worki dobrze sprawdzają się również do przechowywania węgla, nawozów i koncentratów, a także sypkich preparatów chemicznych i materiałów budowlanych. Do tego typu wyrobów stosuje się wzmacniane worki klejone, które są odporne na rozrywanie i przebijanie od wewnątrz.
Dzięki zastosowaniu więcej niż jednej warstwy, nadają się one do przechowywania nawet cięższych ładunków. U nas istnieje możliwość zamówienia worków z powłokami chroniącymi przed wpływem czynników środowiskowych, które sprzyjają utrzymywaniu przechowywanych weń produktów w nienaruszonej kondycji.